Omaishoito

Omaishoito on elämänmuoto, jossa sairaus ja vammaisuus, auttaminen ja tukeminen sovitetaan eri tavoin perheen tavalliseen elämään. Omaishoitotilanteessa sekä hoidettava että hoitaja tarvitsevat tukea.

Omaishoidon taustalla on suhde, joka on ollut olemassa jo ennen omaishoidon alkamista. Omaishoitotilanne voi syntyä vähitellen ja kasvaa esim. läheisen ikääntymisen vuoksi. Omaishoitotilanne voi myös syntyä äkillisesti läheisen sairastuttua tai vammauduttua tai kun perheeseen syntyy vammainen lapsi. Monet omaishoitajat käyvät samanaikaisesti ansiotyössä.

On tärkeää, että hoitava henkilö tunnistaa ajoissa olevansa omaishoitaja tai että omaishoitajuus on pian ajankohtaista. Omaishoitajan tehtävään tarvitaan tietoa ja tukea.

 

Omaishoitajana läheiselle, neuvoja ja tietoja omaishoitajalle ja omaishoitajuutta harkitsevalle

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Miksei voi olla siellä missä eniten tarvitaan? Otteita työssäkäyvän omaishoitajan päiväkirjasta -lyhytelokuva kertoo työssäkäyvän omaishoitajan Raisa Marttisen pohdinnoista ja tunnoista kun oma äiti sairastuu vakavasti. Raisa joutuu pohtimaan perheen elämän muuttumista ja tilanteen vaikutuksia myös omaan työelämäänsä. Arviolta joka neljäs työikäinen pitää huolta jostain läheisestään, joka ei ilman tätä huolenpitoa selviytyisi arjestaan omatoimisesti.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.