OKA® Kokemusasiantuntijakoulutus

Omaishoidon kokemusasiantuntija on henkilö, jolla on omakohtainen kokemus omaishoidosta ja joka on käynyt kokemusasiantuntija-koulutuksen (OKA®). 

Kokemus ei yksin riitä tekemään ihmisestä kokemusasiantuntijaa, vaan henkilön kouluttautumisella kokemusasiantuntijaksi on suuri merkitys. Koulutus ei ole ammatitutkinto.

Omaishoidon koulutetuilla kokemusasiantuntijoilla on tietoa omaisen roolista, sairastamisesta, mahdollisesta kuntoutumisesta, sosiaali- ja terveyspalveluista sekä muista omaishoidon osa-alueista oman kokemuksensa pohjalta. Omaishoidon koulutettu kokemusasiantuntija tietää, mikä häntä on auttanut ja mitkä tekijät ovat vaikuttaneet hänen tai läheisensä elämän muutokseen sekä siihen sopeutumiseen. Kokemusasiantuntijalla on halu kehittää palveluita tai auttaa muita oman kokemuksensa pohjalta. 

OKA®-koulutus antaa valmiuksia toimia erilaisissa kokemusasiantuntijan tehtävissä. Näitä voivat olla esimerkiksi

 • kokemuspuheenvuoro esimerkiksi opiskelijoille, eri alojen ammattilaisille tai muille ryhmille
 • palveluiden kehittäminen erilaisissa työryhmissä yhteistyössä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten ja päättäjien kanssa
 • ryhmänohjaajana toimiminen
 • haastattelujen antaminen
 • blogitekstin tms. kirjoittaminen yhdistyksen julkaisuihin

Koulutus

Omaishoitajien kokemusasiantuntijakoulutus (OKA®) on Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n kehittämä kokemusasiantuntijan koulutusmalli erityisesti omaishoitoon. Järjestämme nyt ensimmäistä kertaa kokemusasiantuntijakoulutusta Etelä-Savossa yhteistyössä Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:n, Pieksämäen Omaishoitajat ry:n, Savonlinnan Seudun Omaishoitajat ry:n sekä Linnalan Omaishoidontuen kanssa. Koulutus alkaa syksyllä 2022 ja kestää noin kuusi kuukautta. 

Tavoitteenamme on saada koulutukseemme monipuolinen joukko erilaisia omaishoitajia, jotta saisimme myös tätä kautta näkyviin omaishoidon moninaisuuden ja erilaiset näkökulmat. Vois siis olla nykyinen tai entinen omaishoitaja, hoitaa puolisoasi, lastasi, appivanhempaasi tai muuta läheistäsi. Olemme kiinnostuneita juuri sinun tarinastasi.

Koulutus antaa valmiudet toimia kokemusasiantuntijana erilaisissa kokemusasiantuntijatehtävissä. Koulutus toimii osallistujille voimauttavana ja myönteisiä merkityksiä lisäävänä kokemuksena. 

Koulutus ei ole hoito-, kuntoutus- tai psykoterapiaryhmä. Koulutus ei ole myöskään täydennyskoulutus sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattilaisille, vaan se pohjautuu oman kokemuksellisuuden tutkimiseen ja tarkasteluun. 

Koulutus on ilmainen ja kestää noin puoli vuotta. Koulutus sisältää etäopetusta verkkokoulutuksena, lähiopetuspäiviä ja itsenäistä työskentelyä. Kouluttajina toimivat OKA®-ohjaajakoulutuksen käyneeet ohjaajat.

Koulutuksen aikataulu on seuraavanlainen:

ma 17.10.22 - verkkokoulutus klo 17-20

ma 7.11.22 - verkkokoulutus klo 17-20

la-su 19.-20.11.22 - lähiopetusviikonloppu

ke 7.12.22 - verkkokoulutus klo 17-20

to 12.1.23 - verkkokoulutus klo 17-20

la-su 28.-29.1.23 - lähiopetusviikonloppu

ke 8.2.23 - verkkokoulutus klo 17-20

ke 22.2.23 - verkkokoulutus klo 17-20

ke 8.3.23 - verkkokoulutus klo 17-20

ke 22.3.23 - verkkokoulutus klo 17-20

la 22.4.23 - lähitapaaminen ja valmistujaiset


Edellytykset

 • Sinulla on omakohtaista kokemusta omaishoitajuudesta
 • Olet valmis kertomaan omasta kokemuksestasi ja haluat sen kautta tuoda omaishoitoa tunnetuksi positiivisessa ja kehittävässä mielessä
 • Olet valmis kuulemaan myös toisten kokemuksia
 • Olet motivoitunut osallistumaan ja valmis toimimaan ryhmässä
 • Pystyt sitoutumaan kuusi kuukautta kestävään koulutukseen
 • Sinulla on hyvä suullinen suomen kielen taito

Hakeminen

Koulutukseen hakeminen on kaksivaiheinen. Ensimmäinen haku tehdään kirjallisella hakemuksella, jonka jälkeen kutsumme hakijat haastatteluun. Tämän jälkeen valitsemme koulutukseen sopivat osallistujat. Paikkoja on rajoitetusti. 

Syksyllä starttaavan kokemusasiantuntijakoulutuksen haku on nyt käynnissä ja se päättyy 18.9.2022. Kirjallisen hakemuksen löydät täältä: https://forms.office.com/r/J3CSFxM6Ks


Lisätietoja

Lisätietoja OKA®-koulutuksesta ja kokemusasiantuntijatoiminnasta: p. 050 512 7083


Omaishoitaja, kokemuksellasi on merkitystä! Hae mukaan syksyllä alkavaan ilmaiseen Kokemusasiantuntijakoulutukseen. Hakuaika päättyy 18.9.2022.